Gerą pusiausvyrą dažnai asocijuojame su fiziniu aktyvumu ar atletiškumu, bet ji taip pat labai svarbi kasdienėje veikloje. Geriau pagalvojus, pusiausvyros jums prireikia stovint autobuse, siekiant maisto produkto nuo lentynos parduotuvėje, netgi einant gatve. Tad savaime suprantama, kad kiekvienam žmogui reikalingi balanso treniruokliai, kurie padės pagerinti pusiausvyrą.

Kas yra pusiausvyra?

Pusiausvyra arba balansas – gebėjimas išlaikyti reikiamą kūno padėti atliekant įvairius judesius ar esant statinei kūno padėčiai. Pusiausvyra padeda kūnui išlaikyti stabilumą reaguojant į pokyčius aplinkoje. Yra du pusiausvyros tipai:

  • statinė pusiausvyra reiškia jūsų sugebėjimą išlikti stabiliam nejudant;
  • dinaminė pusiausvyra – jūsų sugebėjimas išlaikyti kūno kontrolę judant.

Abu šie įgūdžiai reikalingi kasdien ir yra naudojami kiekvienoje kasdienėje veikloje. Prireikus pusiausvyra arba balansas gali būti lavinamas – balanso treniruokliai pagelbės jums tai darant.

Balanso treniruoklių nauda

Pusiausvyros arba balanso treniruokliai siūlo įvairių naudų tiek jaunam, tiek vyresniam asmeniui.

  • Traumų ir sužalojimų profilaktika. Balanso treniruotės išmoko jus geriau jausti savo kūną. Tai vadinama propriocepcija. Šio sugebėjimo lavinimas gali padėti išvengti traumų ar sužeidimų.
  • Atstatoma propriocepcija. Dėl amžiaus ar ligos dažnai nukenčia žmogaus raumenys ir raiščiai, taip pat gali pablogėti pusiausvyra. Balanso treniruotės gali padėti ją atstatyti. Tai naudinga sergantiesiems Parkinsono liga, artritu, išsėtine skleroze, osteoporoze ir kt. ligomis.
  • Pagerinama koordinacija. Balanso treniruotėms reikia, kad raumenys dirbtų vieningai ir apsaugotų jus nuo kritimo. Būtent dėl šios priežasties balanso treniruotės gali būti naudojamos koordinacijai pagerinti.
  • Padidinamas sąnarių stabilumas. Pusiausvyros treniruotės gerina kelių, kulkšnių, klubų ir pečių stabilumą. Tai padeda atstatant sužeistus sąnarius ir užkirsti kelią panašių traumų pasikartojimui ateityje.
  • Pagerinamas fizinis pasirengimas. Balanso treniruokliai leis jums padidinti pusiausvyrą ir savo greitį bei jėgą, kuriuos galėsite panaudoti sportuodami.
  • Sutrumpinamas reakcijos laikas. Balanso treniruotės gali pagerinti jūsų reakcijos laiką, išvengti traumų kasdienybėje, pagerinti jūsų rezultatus.

Kaip matote, balanso treniruokliai – tai puiki priemonė giliųjų raumenų ir sausgyslių stiprinimui, laikysenos, koordinacijos ir pusiausvyros gerinimui. Jie suteikia galimybę atlikti daugybę kūno formų dalinimui skirtų pratimų. Jie  priverčia jūsų kūno raumenis reaguoti aktyviau ir padaro treniruotes efektyvesnėmis. Tokie treniruokliai nepamainomi reabilitacijoje, gydant traumas (ypač kelių ir čiurnų).

Balanso treniruoklių tipai

  • Masažinės-balansinės pagalvės itin naudingos žmonėms, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia sėdėdami (pvz., dirbantiems sėdimą darbą). Sėdint ant šios pagalvėlės sumažėja nugaros skausmai, ištaisoma netaisyklinga laikysena, stiprinami gilieji raumenys. Pagalvės su nelygiu paviršiumi (spygliukais) stimuliuoja jutimo receptorius, gerina kraujotaką.
  • Balansinės lentos įprastai padengtos neslidžiu paviršiumi su iškilimais. Šios lentos padeda atsikratyti streso ir įtampos raumenyse, pagerinti judesių koordinaciją. Balansinės lentos taip pat padeda treniruoti nugaros, klubų, pilvo, liemens raumenis, atsikratyti svorio, padailinti figūrą. Treniruočių metu taip pat stiprinama širdies ir kraujagyslių sistema, plaučiai ir gerinama kraujotaka.
  • Lazdos balansavimui – paprastas, bet itin veiksmingas treniruočių priedas. Jos padeda sumažinti nugaros skausmą, sustiprinti dubens, giliuosius pilvo ir nugaros raumenis. Vienas ryškiausių šių lazdų privalumų – jas naudoti galima tiek sėdint, tiek gulint, tiek stovint, tiek judant.
  • Pusiausvyros platformos viena pusė yra lygi ir kieta, kita – apvali ir minkšta. Jas galima naudoti dviem būdais – tiek minkštąja dalimi, tiek apvertus. Kai kurios šių platformų turi pasipriešinimo gumas, kurios padeda treniruotis dar efektyviau.
  • Sukimosi diskai padeda padailinti kūno formas – ypač klubų ir pilvo srityse. Norėdami treniruotis, stovėdami ant besisukančio disko atlikite kūno pasukimo judesius. Kai kurie diskai turi prie jų pritvirtintas pasipriešinimo gumas, padėsiančias treniruotis efektyviau ir vienu metu treniruoti daugiau kūno raumenų grupių.

Balanso treniruokliai gali būti įvairūs – nuo pagalvėlių iki lentų ir netgi lazdų. Jų teikiama nauda neapsiriboja vien pusiausvyros ir koordinacijos gerinimu. Šie treniruokliai padeda stiprinti bene viso kūno raumenis, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, plaučius, gerina kraujotaką. Ir tai tik kelios iš visų jau išvardytų pusiausvyros treniruočių naudų. Jei ieškote paprasto, tačiau daug naudos teikiančio treniruoklio – balanso treniruoklis kaip tik jums!

Comments ()

Siekdami užtikrinti geresnę naršymo kokybę, naudojame slapukus. Toliau naršydami mūsų svetainėje sutinkate su jų veikimu. Kitu atveju galite pakeisti savo naršyklės nustatymus ir atsisakyti slapukų veikimo.

Product added to compare.
Prekė įsiminta